





Sursa: Citroen Romania
The Home of Custom Cars
De cele mai multe ori, cand le intalnim in stiri si articole ce depicteaza flambant si utopic un viitor in care filosofia ecologista si respectul fata de mediu castiga detasat in fata intereselor industriale si corporatiste, prototipurile de masini electrice dezvoltate de diversi eco-entuziasti sunt mici, urate si ciudate, iar tristele lor performante lasa mult de dorit. Cu toate acestea, exista si o elita a bolizilor verzi, un grup select in fata caruia pana si un Ferarri elegant si nervos paleste si se pleaca.
Topul care urmeaza a fost realizat pe baza celor mai recente informatii disponibile de la producatori. Cand vine vorba de rapiditate (atentie! nu de viteza – desi, la cele mai multe modele, cele doua aspecte merg mana in mana), singurul criteriu cu care operam este demarajul - in cat timp un vehicul atinge 100 de km/h. Prin urmare, nu am luat in calcul alti factori importanti pe baza carora expertii din domeniul auto, precum colegii nostri de la ProMotor.ro, judeca de obicei capabilitatile generale ale unui automobil, precum ar fi autonomia, viteza maxima, dotarile interioare, disponibilitatea pe piata si pretul. Ar mai fi de adaugat ca cele mai multe masini din acest top se afla in stadiul de prototip, nu sunt in productie de masa pe piata, iar daca se vand – au niste preturi exorbitante. Cu toate acestea, acelasi lucru putem spune si despre elita masinilor poluante, care functioneaza pe baza de benzina; iar caracterul aristocrat si exclusivist ne imbie sa le admiram si mai tare, si pe unele si pe altele.
10. Dodge Circuit EV: 0-100 km/h in 5 s
Alaturi de vehiculul-fantoma de pe locul 4, este cea mai controversata prezenta din acest top. Asta deoarece fanaticii domeniului auto au infierat-o cu o aspra eticheta, numind-o "Lotus de jucarie mascarit". Motivul acestora: caroseria si dotarile interioare – mai putin ce se afla sub capota – copiaza in linii mari modelul Lotus Europa, iar aparitia Dodge-ului verde a fost vazuta doar drept o miscare de marketing. Gresita.
In ciuda carcotasilor insa, pentru o eco-masina, Dodge Circuit EV se prezinta mai mult decat onorabil: este propulsat de un motor electric, cu baterii litiu-ion, cu o autonomie de 320 km, dezvolta 268 cai putere, demarajul 0-100 km/h se face in 5 secunde, iar viteza maxima este de 195 km/h. Chrysler anunta comercializarea lui Dodge Circuit EV inca din 2010, la un pret foarte competitiv: ceea ce, pentru un astfel de bolid de lux, inseamna sub 100.000 $.
9. Tango: 0-100 km/h in 4,5 s
Dintre toate eco-vehiculele prezente in acest clasament, Tango se apropie cel mai mult de infama imagine a prototipurilor verzi cu care suntem obisnuiti: este mica, pocita si aparent neergonomica. Prin comparatie cu restul “meteoritilor” de pe celelalte pozitii, Tango are iz de Cenusareasa in cele mai proaste zile ale sale, iar la momentul in care a fost lansata pe piata, criticii auto se intrebau chiar “cum poate fi luat in serios asa ceva?”
Ei bine, poate. Nu o arata ea prea chipes, dar producatorii sai, americanii de la Commuter Cars, au avut doua obiective: sa dezvolte o masina sigura si performanta care, in acelasi timp, sa aspire la titlul de cea mai rapida masina urbana de pe piata. Si au reusit: atinge suta in numai 4,5 secunde si are o viteza maxima de 193,1 km/h (limitata electronic). Functioneaza cu 19 baterii prototip Hawker Genesis G70EP, care, spre deosebire de cele echipate la restul vehiculelor din acest top, sunt pe baza de acizi – nu litiu-ion; optional, insa, i se pot monta si acestea din urma. In ambele configuratii, autonomia lui Tango ajunge la un nesperat 250 de km. Costa 110.000 $. Primul prototip se afla in posesia sex-simbolului grizonat George Clooney, iar cel de-al doilea a ajuns la etajul doi al unei cladiri office din Silicon Valley, in biroul lui Eric Schmidt, bossul Google, pe post de gluma de 1 aprilie facuta de angajatii gigantului din online in urma cu un an.
8. Rinspeed iChange: 0-100 km/h in 4 s
Si-a facut debutul recent, la Geneva Auto Show 2009 unde a lasat pe multi critici cu gura cascata gratie abilitatii sale unice de a-si schimba forma in functie de numarul de pasageri de la bord. Formele sale morfice au a fost realizate de catre talentalul designer elvetian Frank Rinderknecht, care a imaginat un autovehicul cu un singur loc care, l-a nevoie, se poate transforma intr-unul cu trei locuri. Ratiunea din spatele acestei bizarerii este ca aerodinamica bolidului verde se schimba cu rezultate spectaculoase, in functie de greutatea din masina.
Masina este propulsata de un motor electric de 150 de kilowati ce dezvolta 204 cai putere, ajutat de panourile solare integrate pe acoperisul caroseriei, 2 baterii litiu-ion si o cutie de viteze imprumutata de la Subaru WRX. Atinge o viteza maxima de 220 km/h. Prototipul Rinspeed iChange este cel mai scump vehicul din acest top, costand 1.000.000 de euro.
7. Eliica: 0-100 km/h in 4 s
Cu toate ca arata precum un vehicul desprins dintr-un film science-fiction de categoria B, Eliica, cu toate cele 8 roti ale sale, accelereaza mai repede decat un Porsche 911 Turbo. Eliica (Electric Lithium-Ion Car) a fost inventata de catre cercetatorul japonez Hiroshi Shimizu, coordonatorul unei echipe de ingineri de la Universitatea Keio din Tokyo, la sfarsitul lui 2003.
Pe circuitul de mare viteza Nardo din Italia, bolidul a prins o viteza maxima de 370 km/h, insa inventatorul sau afirma ca in conditii optime, Eliica poate depasi 400 km/h – de altfel, acesta este si obiectivul curent al producatorilor sai. Pana in prezent au fost produse numai doua modele – unul menit a excela in recorduri de viteza, celalalt destinat recordurilor de acceleratie, ambele costand aproximativ 250.000 $.
6. Tesla Roadster: 0-100 km/h in 3,9 s
Pana nu demult, un automobil sport produs in serie care sa fie la fel de "sexos si dotat" precum Bugatti Veyron, dar sa emita zero grame de dioxid de carbon semana cu fantezia utopica a unui ecologist indragostit de viteza. Visul a fost insa implinit de Tesla Motors care anul trecul l-a dezvaluit pe Tesla Roadster, un falnic eco-bolid de 100.000 de euro care se lauda ca atinge suta in 3,9 secunde si a carui turatie a motorului depaseste 13.000 de rotatii pe minut (fata de 7.000 rpm cat poate suporta in mod obisnuit un motor pe combustibil).
Vehiculul a fost asamblat la fabrica San Carlos din California si foloseste platforma tehnica a modelului sport Lotus Elise, careia ii sunt atasate nici mai mult, nici mai putin de 6.800 baterii pe litiu-ion. Acestea confera o autonomie de 360 de km, iar reincarcarea lor completa dureaza 3 ore si jumatate. Viteza maxima a roadsterului este de 201 km/h (limitata electronic).
5. AC Propulsion tzero Roadster: 0-100 km/h in 3,6 s
Are nevoie de numai 200 de cai putere pentru a tasni cu multa nonsalanta de la 0 la 100 de km/h, gratie "corpului" ei robust, dar usor. In plus, a facut numeroase victime, intrecand in concursuri de drag (demaraj + 400 de metri) o gramada de Porsche 911, cateva Corvette si chiar un Ferrari F355, pe care la batut crunt, depasindu-l cu aproape 20 de metri!
Tzero este produsa de catre compania californiana AC Propulsion, are o autonomie mai mult decat "bunicica" (cel putin in comparatie cu alte prezente din acest top) de 482 de km si costa estimativ 220.000 $. Pretul bolidului ar putea fi insa cu mult mai piperat, intrucat AC Propulsion a produs doar 3 astfel de prototipuri, in 2003, pentru a demonstra ca o masina electrica poate fi atat rapida, cat si eficienta, dar a abandonat inexplicabil planul de a dezvolta roadster-ul in serie. In urma cu 6 ani, Tzero a ocupat locul 2 al acestui top.
4. L1X-75: 0-100 km/h in 3,1 s
Este ceea ce am putea numi o masina-fantoma. Se pare ca exista un singur prototip in intreaga lume, care a fost descoperit la New York, in 2007, de jurnalistii de la revista americana Popular Mechanics. Acestia l-au si fotografiat si au postat si un videoclip pe site-ul lor pentru a demonstra ca fatosul vehicul "verde" ce umbla vopsit in rosu nu este doar o himera. Fotografia a ramas si s-a raspandit pe internet, dar clipul in care-l vedeam pe L1X-75 incordandu-si muschii in actiune a disparut...
De atunci, nu se mai stie nimic de el; cu toate ca producatorii lui L1X-75, Hybrid Technologies Inc. si Mullen Motor Company, au mai trimis din cand in cand comunicate de presa in care anuntau ce se mai intampla cu prototipul. Din acestea, am aflat ca L1X-75 are 600 de cai putere, dezvolta o viteza maxima de 281 de km/h si costa 125.000 $.
3. Wrightspeed X1: 0-100 km/h in 3,07 s
Prototipul are aspectul unui hibrid intre o masinuta de carting si una de Indy-500, insa este puternic si are deja un CV apetisant, fiind ovationat in celebra emisiune Top Gear, in urma cu 2 ani, cand si-a facut aparitia in peisajul bolizilor verzi. De asemenea, a mai fost protagonistul unui episod din popularul serial de pe Discovery Channel, MythBusters, in care, prin intermediul a 5 teste, Adam Savage si Jamie Hyneman au vrut sa demonstreze de ce o masina ecologica este mai buna decat un Ferarri. Si au resusit: toate cele 5 teste au fost castigate de catre X1.
Ocupantul locului trei alearga cu un motor AC in trei faze, care-l catapulteaza de la 0 la 100 de km in 3 secunde si nu are schimbator de viteze – dintr-o singura apasare pe pedala de acceleratie ajungand la viteza maxima: 180,2 km/h. Este alimentat de baterii cu tehnologie hibrida, litiu-polimer, deloc ieftine (numai acestea costa 40.000 $) care-i confera o autonomie de 160 de km. Valoarea prototipului este estimata undeva pe la 200.000 $.
2. Electric Datsun 1972: 0-100 km/h in 2,95 s
In mod surprinzator, daca acest top ar fi fost realizat in urma cu numai doi ani, pe pozitia fruntasa ne-am fi intalnit cu un automobil electric produs in 1972! Astazi insa, Electric Datsun este detronat, cu toate ca se afla in continuare pe podium, ocupand un onorabil loc doi. Sedanul "White Zombie", cum este alintat de catre proprietarul sau, a fost cumparat in 1985 pentru numai 585 de dolari de catre americanul John Wayland. Imediat dupa achizitie, acesta a inceput sa-si upgradeze si tuneze masina, dotand-o cu nu mai putin de 60 de baterii litiu-ion de 12 volti, care au "inghitit" portbagajul si bancheta din spatele masinii.
20 de minute dureaza pentru ca bateriile sa fie incarcate la capacitate maxima, iar autonomia lor este de 64 de kilometri. Insa nu independenta pe strazi a vehiculului conteza, ci scopul in care a fost reamenajat – acela de a participa la concursuri nationale de drag (demaraj), unde a fost ani la rand multiplu campion, umiland respectabili bolizi care functioneaza pe baza de gaz, precum Corvette si Porsche. Deloc aratos, "Moroiul alb" este extrem de iute, atingand suta in 2,9 secunde si dezvoltand o viteza maxima de 209,5 km. Este cea mai ieftina masina din acest top, cu dotarile actuale fiind estimata la "numai" 35.000 de dolari.
1. Shelby SuperCars Aero EV: 0-100 km/h in 2,5 s
Este un nume relativ nou intrat in industria auto – compania a fost infiintata de catre foarte ambitiosul miliardar american Jerod Shelby, in urma cu numai 10 ani. Adunand in jurul sau o excelenta echipa de proiectanti si ingineri tineri si talentati, Shelby a reusit sa-l detroneze pe deja celebrul Bugatti Veyron de pe pozitia de cea mai rapida masina de productie din lume, prin modelul Aero TT – record omologat de Cartea Recordurilor la 9 octombrie 2007, cand bolidul american a atins nu mai putin de 413 km/h.
Multumit si motivat de acest record, Shelby si-a dorit sa repete performantele vehiculului, dar de data aceasta intr-o varianta eco-prietenoasa. Astfel, la mijlocul lui 2008, aparea prototipul celei mai rapide masini ecologice din lume, Aero EV. Un automobil cu adevarat revolutionar, dezvoltat pe o noua tehnologie AESP (All-Electric Scalable Powertrain), care se bazeaza pe un pachet de baterii pe litiu, capabile sa se reincarce complet in doar 10 minute de la o sursa americana obisnuita de 110 volti si care ofera o autonomie de 320 de km! Bateriile pun in functiune doua motoare electrice gemene de 1.000 de cai/putere, ce fac ca acest superb bolid verde sa ajunga la 100 de km in numai 2,5 secunde si sa atinga o viteza maxima de 334,7 km/h! Prototipul este evaluat la 500.000 $.
Topul celor mai rapide masini poluante din lume
10. Silva GT3. Viteza maxima 330 km/h, acceleratie 0-100 km/h: 3,7 secunde, 530 cai putere, pret 75.000 dolari. tara de origine: SUA.
9. McLaren Mercedes SLR. Viteza maxima 330 km/h, acceleratie 0-100 km/h: 3,8 secunde, 617 cai putere, pret 500.000 dolari. tara de origine Marea Britanie.
8. Lamborghini Murciélago LP640. Viteza maxima 340 km/h, acceleratie 0-100 km/h: 3,3 secunde, 660 cai putere, pret 430.000 dolari. tara de origine: Italia.
7. Spyker C8 Double 12 S. Viteza maxima 345 km/h, acceleratie 0-100 km/h: 3,5 secunde, 400 cai putere, pret 330.000 dolari. tara de origine: Olanda.
6. Pagani Zonda F. Viteza maxima 345 km/h, acceleratie 0-100 km/h: 3,5 secunde, 549 cai putere, pret 740.000 dolari. tara de origine: Italia.
5. Bristol Fighter T. Viteza maxima 360 km/h, acceleratie 0-100 km/h: 3,5 secunde, 1.012 cai putere, pret 700.000 dolari. tara de origine: Marea Britanie.
4. Saleen S7 Twin Turbo. Viteza maxima 397 km/h, acceleratie 0-100 km/h: 3,2 secunde, 750 cai putere, pret 555.000 dolari. tara de origine: SUA.
3. Koenigsegg CCX. Viteza maxima 407 km/h, acceleratie 0-100 km/h: 3,2 secunde, 806 cai putere, pret 695.000 dolari. tara de origine: Suedia.
2. Bugatti Veyron. Viteza maxima 407 km/h, acceleratie 0-100 km/h: 2,5 secunde, 1.001 cai putere, pret 1.500.000 dolari. tara de origine: Franta.
1. Shelby Super Cars Ultimate Aero. Viteza maxima 412 km/h, acceleratie 0-100 km/h: 2,78 secunde, 1.183 cai putere, pret 650.000 dolari. tara de origine: SUA.
Mai jos se afla Press Releasul celor de la Daimler
(din partea biroului de presa Daimler) Autovehicul experimental cu sisteme de siguranta
Structura PRE-SAFE: inflatable metal structures
Suna a Science-fiction - structura metalica ascunsa, care asteapta rabdatoare intr-o pozitie cat mai ergonomica, pana in momentul in care este nevoie sa intre in actiune. Munca de cercetare a celor de la Daimler s-a desfasurat pe parcursul a 2 ani cu specialistii in generarea gazelor de la Autoliv, timp in care au cercetat posibilitatea unui astfel de metal minune, si au testat diverse solutii. Pentru prima data protectie la impact lateral cu ajutorul "metalului gonflabil" se regaseste pe automobilul Mercedes, denumit in continuare EFS 2009.
Imaginati-va o saltea gonflabila. Cand nu ai nevoie de ea, este desumflata si impaturita pe un raft sa zicem. In momentul in care este umflata, structura ei este suficient de puternica pentru a permite de exemplu transportarea unei persoane de 100 kg. Structura metalica gonflabila functioneaza pe baza aceluiasi principiu. Cand nu este folosita, structura metalica este impaturita pentru a economisi spatiul. Odata ce efectul ei protector este necesar, o butelie de gaz asemanatoare celor care umfla airbagurile, creeaza o presiune interna intre 10 si 20 bar, intr-o fractiune de secunda, iar structurile metalice se despaturesc, conferind o structura metalica rezistenta, cu o stabilitate net superioara.
Avantajele sunt evidente, si implica mai ales economia de spatiu si de greutate: mai mult de atat, aceste structuri stabile pot fi acomodate in spatiile cele mai stramte din usa unui automobil, sau greutatea usilor poate fi scazuta nereducand insa factorul de siguranta. Folosind acest sistem pe un automobil S Class, cercetatorii au calculat o scadere a greutatii generale a usilor cu 500 g, ceea ce pare foarte fezabil.
Cercetatorii Daimler din domeniul sigurantei au examinat diverse aplicatii pentru aceste structuri metalice speciale, printre care protectie la impact lateral, protectia aripilor laterale si zona seat cross-members. Acestea au avantajul ca se afla la cativa centimetrii de zona de impact, motiv pentru care butelia de gaz trebuie activata doar atunci cand se produce un impact.
Una din problemele inca nerezolvate ale acestor sisteme, este acela ca spre deosebire de tehnologia PRE-SAFE® care deja se afla in productia de serie, deformarea activa a acestor sisteme nu este reversibila. Mai mult decat atat, activarea acestor sisteme trebuie sa se faca cu o precizie absoluta, astfel incat butelia de gaz sa se activeze la cateva milisecunde inainte de impact, deci prin urmare datele transmise de senzori trebuie sa aibe o acuratete ridicata.
Un alt impediment este costul momentan necompetitiv al buteliilor generatoare de gaz in raport cu costurile pentru reducerea greutatii, deci prin urmare acest sistem este inca unul care tine de domeniul viitorului, dar la fel s-a intamplat si atunci cand au aparut sisteme ca airbagul, ABS sau ESP®.
Braking Bag: a braking parachute for the car
Airbags in cars have previously only been used as a restraint system for the occupants. In the future they might also be a PRE-CRASH- component, activating an auxiliary brake in the vehicle floor and improving both deceleration and compatibility with the other vehicle involved in the accident.
Energy is not only reducible by braking the road wheels: jet fighters and dragsters use braking parachutes, for example. And as early as 1952, Mercedes-Benz was already experimenting with an air-brake at the Le Mans race: when decelerating, the driver was able to move a metal panel on the roof of his racing SL to a vertical position. Even earlier, coachmen used special wheel chocks. These were placed in front of one of both rear wheels on long downhill gradients, and their iron-clad base helped to brake the vehicle during the descent.
This is an old idea that Mercedes safety researchers have revitalised on a similar principle with the Braking Bag, an airbag installed between the front axle carrier and the underbody panelling. If the sensor system concludes that an impact is inevitable, the PRE-SAFE® system not only initiates automatic emergency braking. At the same time the Braking Bag is deployed just before the crash, supporting the car against the road surface by means of a friction coating. The vehicle's vertical acceleration increases the friction and has an additional braking effect before the impact. The Braking Bag uses the PRE-CRASH sensors in Mercedes-Benz cars, which are already able to initiate preventive occupant protection measures in critical driving situations.
There are several advantages to this unusual auxiliary brake:
-- The rate of deceleration is briefly increased to over 20 m/sec/sec. This scrubs additional energy beyond the potentials of a wheel brake, thereby reducing accident severity.
-- Because the car is raised upwards by up to eight centimetres within a short time, the dive effect that occurs with conventional brakes is substantially compensated. This improves geometrical compatibility with the other party in an accident.
-- This vertical movement also improves the effects of the restraint systems: the seats move towards the occupants by around three centimetres, which enables the belt tensioners to take up more slack. The high deceleration rate before the impact has a "pretensioning" effect on the occupants, so to speak.
-- Downward support for the vehicle during the crash reduces the typical diving motion during a collision.
All in all, the braking airbag has the effect of an additional crumple zone. Mercedes engineers have calculated that even at a low 50 km/h, the additional deceleration has the same effect as lengthening the front end by 180 mm. Initial driving tests in a C-Class have already shown the effectiveness of this new auxiliary brake – though it will still be some time before the Braking Bag becomes another component of the PRE-SAFE® system.
Interactive Vehicle Communication: cars report what their sensors have detected
Cars sometimes know more about their surroundings than their drivers. With the help of intelligent communication systems, vehicles themselves are able to contribute to improved road safety and mobility.
A patch of black ice on the next bend? A bank of fog three kilometres down the road? A new traffic tailback where roadworks are being carried out? What used to come as an unpleasant surprise is far less frightening if the approaching driver receives an up-to-date is warning beforehand. This is a task that will in future be carried out by the other vehicles on the roads at the time – automatically, by radio. This is the basic idea behind Interactive Vehicle Communication.
Cars are nowadays able to collect a great deal of information about the current driving situation, as the numerous sensors, cameras and control units for the dynamic and assistance systems can register e.g. poor weather conditions just as well as sudden braking and avoiding manoeuvres, or broken-down vehicles on the road. There are also other sources of information, for example local police reports. This information can be passed on via additional relay stations ("car-to-x") such as radio masts at the roadside, stationary nodal points (e.g. traffic centres and overhead gantries) or via the internet. The onboard computer classifies all the reports according to plausibility and relevance. Tailback reports on the radio which are out-of-date or irrelevant to the individual driver will then be a thing of the past.
Mercedes engineers have been working on "Interactive Vehicle Communication" as a technology of the future for more than seven years. The ESF 2009 safety concept vehicle demonstrates the current status of this research: this Mercedes can automatically recognise an approaching police car, for example, and warn its driver by showing a symbol in the display. It is also possible to send and receive warnings of bad weather or obstacles in the road.
The exchange of data between vehicles is via so-called "ad hoc" networks, connections that are spontaneously formed between the vehicles over short distances. These wireless local area networks (WLANs) are self-organising, and require no external infrastructure. Transmission and reception is at a frequency of 5.9 gigahertz, over a distance of up to 500 metres. In fact the achievable communication range is much greater, as oncoming vehicles pass the messages on.
Cars that communicate with each other can do more than just pass on information: linked to modern proximity control systems such as DISTRONIC Plus from Mercedes-Benz, they can help to harmonise the traffic flow and avoid tailbacks by automatically selecting the most suitable vehicle speed when joining a motorway. And collisions can be avoided if onboard sensors recognise an impending accident and automatically regulate the distance.
This technology is currently demonstrating its practicality in the "Safe Intelligent Mobility – Test area Germany" project (simTD), in which Mercedes-Benz and other German manufacturers and suppliers are taking part. Up to 400 vehicles communicate with each other in these, the world's largest field trials for Interactive Vehicle Communication. simTD is being conducted in the densely populated Frankfurt/Rhine-Main area from autumn 2008 to 2012. Experts expect usable mobile information networks with full coverage to become a possibility when around ten percent of all vehicles have this communications capability.
PRE-SAFE Pulse: an automatic nudge in the ribs
With the multiple award-winning PRE-SAFE® system, Mercedes-Benz has once again been underlining its role as a pioneer in the safety field since 2002: once the system recognises certain critical driving situations, PRE-SAFE® activates occupant protection measures as a precaution. As a further development, PRE-SAFE Pulse is able to reduce the loads acting on the torsos of the occupants by around one third during a side impact by preventively moving them towards the centre of the vehicle.
Out of harm's way – every millimetre counts during an accident. When an impending lateral collision is recognised, PRE-SAFE Pulse as an active restraint system moves the driver and front passenger towards the centre of the vehicle, using air chambers in the side bolsters of the seat backrests. If the onboard sensors report that a side impact is inevitable, these are inflated within fractions of a second and give the seat occupants a slight nudge in the ribs. This impulse is enough to move them out of the danger zone by up to 50 millimetres. Even before the accident, it also accelerates the seat occupant in the direction he/she will later take during the accident. This reduces the loads acting on the occupant during the impact. The seat does not need to be replaced or repaired when this preventive safety system has been activated, as PRE-SAFE Pulse is reversible.
PRE-SAFE Pulse is being developed on the basis of the dynamic multicontour seat in the new Mercedes E-Class. Depending on the steering angle, lateral acceleration and speed, the inflation pressure and volume of the air chambers in the side bolsters of the seat backrests are already varied to give the driver and front passenger even better lateral support.
Partial main beam: full beam ahead at all times
Whether as brake lights and indicators in many Mercedes models, or as daytime driving lights in the new E and S-Class, LED lighting technology is seeing increasing use at Mercedes-Benz. And things will be brightening up at night as well in future: Mercedes lighting specialists are working on an adaptive LED main beam system that automatically excludes oncoming traffic from the cone of light. A special spotlight function also allows potential hazards to receive additional illumination.
Main beam, low beam, main beam… anybody travelling on country roads in western Europe at night is seldom able to drive with the main beams on for very long. The frequency of oncoming traffic dictates that the driver is soon obliged to switch to low beam, either manually or more conveniently using the Main Beam Assist in the new Mercedes E-Class. This is not enough to satisfy the researchers at Mercedes-Benz, however. Because during the phases when the driver switches to low beam - with its shorter range - to avoid dazzling others, it is possible to overlook other road users or potential hazards.
The lighting specialists at Mercedes-Benz are therefore working on an LED-based adaptive main beam system. This enables the driver to leave the main beams switched on constantly. As soon as the system detects oncoming traffic with the help of a camera, it automatically adjusts the light distribution accordingly. The Mercedes ESF 2009 experimental safety vehicle shows precisely how this works. A headlamp is made up of 100 LEDs. These semiconductor elements can be individually activated, so that when there is oncoming traffic, the precise beam area in which other road users are located can be darkened down. The system recognises these using an infrared camera. The purely electronic module is also able to respond much faster than present electro-mechanical shutter/roller assemblies.
The light distribution can also be refined in the opposite direction: a special spotlight function in the LED array of the research vehicle also enables potential hazards to be highlighted. If the infrared camera detects pedestrians in the road ahead, for example, they can be briefly lit up beyond the normal main beam illumination, as if by an aimed spotlight. The driver is thus alerted to the potential danger.
Reflect: not all Mercedes are grey at night
Reflective material on the body and tyres could further improve the lateral visibility of vehicles, and help to avoid accidents at road junctions.
Reflective materials have long been commonplace in children's clothing, and in the case of bicycles it is even mandatory to have reflectors in the wheel spokes. So the engineers at Mercedes-Benz asked themselves why the perceptual safety of cars could not be improved in the same way. Accordingly the ESF 2009 research car features appropriate reflective elements when viewed from the side. These modifications are not visible during the daytime, but the additional benefit shows up when dusk and darkness fall.
Together with the manufacturer Continental, Mercedes specialists have developed a reflective strip on the tyres which visually enlarges the wheels in daylight and creates an easily visible band of light when illuminated at night. As a further safety feature there are reflective seals between the doors and the roof, a joint development with the adhesive foil specialist 3M. The aim is to make the vehicle's silhouette more easily visible in the dark. This enables potential accident situations on junctions or in the form of unlit, parked vehicles to be defused.
Reflective foils consist if a reflective base layer with tiny balls of glass. When a ray of light hits the foil, it is refracted by the glass balls, reflected by the base layer and refracted again on exiting. As a result, most of the light is reflected back in its original direction.
Belt Bag: a clever combination of a seat belt and airbag
The seat belt is regarded as one of the most important inventions of the 20th Century, and has saved countless lives. It has been further improved with belt tensioners and belt force limiters, but that is not the end of its development: an innovative extension to the width of the belt, known as a Belt Bag, is able to reduce the risk of injury even further in an accident.
When a seat belt limits the movement of its wearer's torso as intended during a collision, it subjects the body to considerable forces. The Belt Bag, on whose development Mercedes-Benz is working intensively with the seat belt specialist Autoliv, practically doubles its width within fractions of a second during an accident. This increase in the width of the belt spreads the pressure over a wider area, thereby reducing the risk of injury. This is particularly beneficial for older passengers, whose ribcage is no longer so flexible.
As the name suggests, the Belt Bag is a combination of a seat belt and airbag. When the crash sensors detect a serious impact, the airbag control unit activates the Belt Bag. A generator at the belt armature inflates the double-layered belt, which has Velcro seams. The volume of the Belt Bag is around four litres. The developers consider the Belt Bag to deliver the greatest benefits in the rear of the car, where conventional airbags cannot be installed. It is therefore conceivable that the Belt Bag could be used here by Mercedes-Benz in the foreseeable future.
Child Protect System: safety and comfort for very small passengers
Mercedes engineers have thought about how children might travel even more safely in a car.
The two major advantages of the Mercedes concept study "Child Protect System" over conventional child safety seats are an improved protective effect and greater comfort for the child. This is accompanied by a high level of quality and attractive visual integration of the seat into the interior of Mercedes models. This system jointly designed with the restraint system specialist Takata is suitable for children aged between three and 12 years (weight categories II and III). One special feature is its modular construction, as the height and width can be individually adapted to the child’s physical proportions.
"Child Protect System" has a tubular frame construction. This design offers better support and greater rigidity than versions of moulded plastic during a side impact. The prominent side bolsters in the shoulder and head area keep the child in place and minimise body movement during an accident. At the same time they prevent the child from coming into contact with vehicle components penetrating into the interior, or with the passenger in the adjacent seat. This seat study, which is approved according to the ECE R44.04 standard, is also equipped with automatic, sensor-controlled airbag deactivation on the front passenger seat.
As an additional benefit, Mercedes engineers are considering the addition of a buggy subframe to the child seat. This would also ensure that children travel in comfort, style and safety outside the car.
PRE-SAFE 360°: full emergency braking before an impact
With the multiple award-winning PRE-SAFE® system, Mercedes-Benz has once again been underlining its role as a pioneer in the safety field since 2002: once the system recognises certain critical driving situations, PRE-SAFE® activates occupant protection measures as a precaution. As a further development, PRE-SAFE 360° monitors not only the areas to the side, but also to the rear of the vehicle.
PRE-SAFE 360° uses short-range or multi-mode sensors to monitor the area behind the vehicle to a range of up to 60 metres. If the accident early-warning system registers that a collision is unavoidable, the brakes are applied around 600 milliseconds before the impact. If the already stationary car is braked during a rear-end collision, this not only prevents secondary accidents where the car is e.g. uncontrollably shunted into a road junction or onto a pedestrian crossing. The severity of possible whiplash injuries to the occupants can also be reduced by application of the brakes, as the vehicle and therefore its occupants have less forward acceleration. The driver always has the final decision with PRE-SAFE 360°, however: if he accelerates because he is able to prevent the rear-end collision by moving forward, for example, the brakes are instantly released.
Contrary to the widely held opinion among drivers, it does not make sense to take one's foot off the brake pedal before an impending rear-end collision. The correct action would be to apply the brakes as hard as possible, however accident research findings show that the driver of a stationary vehicle impacted from the rear is moved backwards by up to 20 centimetres. This inevitably causes his feet to slip from the pedals.
The protective effect of PRE-SAFE 360° supports that of the NECK-PRO crash-responsive head restraints, which are already standard equipment in many Mercedes model series. If the sensor system detects a rear-end collision with a defined impact severity, it releases pre-tensioned springs inside the head restraints, causing the head restraints to move forward by about 40 millimetres and upwards by 30 millimetres within a matter of milliseconds. This means that the heads of the driver and front passenger are supported at an early stage than with conventional head restraints.
The 1980 Mercedes S-Class (W 126) was the first series production car
equipped with an airbag. In the meantime airbags have firmly established themselves across all vehicle segments. Airbags have saved many human lives and reduced the severity of injuries. Mercedes safety specialists are now working on a further improvement to their protective effect by developing airbags with a variable volume.
There are already adaptive airbags at Mercedes-Benz today, for in many model series the airbags are activated in two stages depending on the assessed severity of the impact. Future generations of this restraint system will not only take accident severity into account, but adapt themselves to the individual vehicle occupants: "Size Adaptive Airbags" automatically adjust their volume to the seating position and stature of the front passenger as recognised by the sensors. For whether a small front passenger is hunched up close to the dashboard or a tall front passenger has his seat moved well back is certainly a factor in the protective effect of the airbag. The weight of the front passenger, and therefore the forces acting on the airbag during an accident, are also important.
"Size Adaptive Airbags" enable occupant contact with the airbag to be optimally timed, whatever his weight and seating position. The restraint system can therefore dampen the impact to optimum effect. This Mercedes development varies the volume on the front passenger side between 90 and 150 litres. For purposes of comparison, conventional front passenger airbags have a volume of around 120 litres.
The system uses three retaining bands with which the airbag contours are adjusted to limit the volume. The retaining bands are fitted on electrically driven spools. When the airbag is activated, only as much band length is released as the control unit has calculated on the basis of sensor data for the seating position and weight of the occupant.
Rear seat camera: keeping an eye on the kids
With the help of a small camera, drivers will in future be able to keep children travelling in the rear under control without taking their eyes off the road. "Mum, Vanessa keeps pulling my hair!" "John's seat belt isn't properly fastened." - Parents know that when the kids are on board, there is usually no shortage of action on the rear seats. But if the driver looks back to see what is going on, there is a risk of an accident. Accordingly Mercedes safety experts have developed "Rear seat camera", a simple camera system that enables the kids to be observed without taking one's eyes off the road.
A small camera is mounted on the roof lining behind the front seats. If required its images can be transferred to the dashboard display – not in video form, but as sequences of stills to avoid distraction. The camera position provides a slight bird's-eye view, which allows children in rear-facing child seats to be observed more easily.
"Rear seat camera" also shows rear areas that are not easy for the driver to observe, e.g. the seat directly behind. And in the case of an estate car, SUV or van, it is also possible to monitor the luggage compartment. This is very useful if domestic pets are on board, for example.
Interseat Protection: don't get too close to me
Danger not only comes from outside during an accident. In unfortunate cases even passengers wearing their seat belts can come into contact and injure each other. Interseat Protection in both seat rows helps to prevent this.
Mercedes safety specialists are presenting two proposed solutions in one with Interseat Protection: a protective system for the driver/front passenger and one for the rear-seat passengers. As a common feature of both, the occupants are physically separated from each other if the PRE-SAFE® system registers an accident. Within fractions of a second, a lattice-like airbag support structure extends from between the front seats to keep the driver and front passenger apart. A seat-mounted solution like this has the advantage that the protective barrier adapts itself to the position of the front seats.
The seat position does not need to be taken into account in the rear, therefore a protective pad located above the centre armrest is used when an accident is detected. This pad helps to prevent the two passengers in the rear from impacting each other. When the pad is at rest it can be activated as part of PRE-SAFE®. Within fractions of a second, the seat divider emerges and the two head supports are deployed.
Mercedes accident research has shown that during a side impact, and also during a rollover, the heads of the passengers move along different paths: around 50 milliseconds after the accident, the head of the person facing the impact changes the direction of its evasive movement towards the centre of the vehicle – impelled by the sidebag and head airbag. A second important finding from these analyses is that a collision between the passengers can only be avoided if the torso is supported. The protective pad of the Interseat Protection system is dimensioned accordingly.
In normal cases the protective pad in the rear is more of an innovative comfort feature: the pad is designed to be extended by the passengers at the touch of a button, when it can be used as a head and shoulder support for a comfortable sleeping position. It would also be conceivable to use the space for stowage or a cooler box, or an entertainment console.
Hybrid Battery Shield: seven-stage safety system
A drive train with hybrid technology lowers fuel consumption and CO2 emissions. At the same time this introduces high-voltage electricity and sophisticated battery systems into passenger car engineering, however. Thanks to their long experience with fuel cell technology, Mercedes development engineers are extremely well prepared for the new challenges this presents. A comprehensive, seven-stage safety concept is the result.
The challenge lay in not only complying with all the worldwide and in-house crash test requirements, but also in ensuring the greatest possible safety for the electrical components. This safety system already applies in production, includes workshop personnel during servicing and maintenance, and also takes the emergency services into account when passengers need to be recovered following an accident. The seven-stage concept in detail:
1. In the first stage all the wiring is colour-coded to eliminate confusion, and all components are marked with safety instructions. This makes the regular technical inspections easier to carry out.
2. The second stage comprises comprehensive contact protection for the entire system by means of generous insulation and newly developed, dedicated connectors.
3. As part of the third stage, the lithium-ion battery has been given a whole package of carefully coordinated safety measures. This innovative battery is accommodated in a high-strength steel housing, and also secured in place. Bedding the battery cells in a special gel effectively dampens any jolts and knocks. There is also a blow-off vent with a rupture disc and a separate cooling circuit. An internal electronic controller continuously monitors the safety requirements and immediately signals any malfunctions.
4. The fourth stage of the safety concept includes separation of the battery terminals, individual safety-wiring for all high-voltage components and continuous monitoring by multiple interlock switches. This means that all high-voltage components are connected by an electric loop. In the event of a malfunction the high-voltage system is automatically switched off.
5. Active discharging of the high-voltage system as soon as the ignition is switched to "Off", or in the event of a malfunction, is part of the fifth stage.
6. During an accident, the high-voltage system is completely switched off within fractions of a second.
7. As the seventh and last stage, the system is continuously monitored for short circuits.
Astazi, voi scrie despre Mercedes Benz, cel mai bun si mai vechi automobil din lume. Deoarece articolul este foarte lung, am decis ca el sa fie impartit in 3 parti: istoria marcii, automobilele de a lungul timpului, si inovatiile Mercedes. Asadar urmeaza prima parte, realizata cu sprijinul Mercedes Benz Romania
În 1886, Gottlieb Daimler şi Karl Benz au revoluţionat conceptul de mobilitate individuală. De atunci Mercedes-Benz a stabilit numeroase standarde în industria construcţiilor de maşini. Primul automobil, primul omnibuz, primul camion de mare tonaj, primul motor diesel, primele autovehicule echipate cu ABS şi ESP... Mercedes se bucură de o tradiţie de 120 de ani în care a scris istoria!
De peste 100 de ani, Mercedes este cea mai inovatoare marcă de autovehicule din lume. Data de 22 decembrie 1900, când Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) a scos pe piaţă primul automobil Mercedes, reprezintă începutul unei ere a dezvoltării ce a condus la înfiinţarea firmei DaimlerChrysler AG spre sfârşitul secolului XX.
Astăzi, Mercedes-Benz este considerată a fi cea mai de succes marcă de autovehicule din lume. Perfecţiunea tehnică, standardele de calitate, puterea inovaţiei şi numeroasele legende auto lansate, precum 300 SL Gullwing, sunt de neegalat. Steaua Mercedes a devenit cel mai celebru simbol auto şi una din mărcile comerciale cele mai cunoscute la nivel mondial.
In anii 1880, când Gottlieb Daimler şi Karl Benz au inventat, independent unul faţă de celălalt, motorul de viteză mare şi automobilul, aceştia au pus bazele transportului motorizat privat. Cu ajutorul partenerilor şi al susţinătorilor financiari, cei doi ingineri şi-au continuat în particular munca de dezvoltare în cadrul propriilor companii. În octombrie 1883, Benz a înfiinţat Benz & Co. în oraşul Mannheim; Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) a fost înfiinţată în noiembrie
1890 în oraşul Cannstatt.
Ambele companii îşi propuseseră să creeze o marcă memorabilă, care să confere produselor aferente atât distincţie cât şi familiaritate. Iniţial, au ales ca propriile nume – Benz şi Daimler – să reprezinte originea şi calitatea motoarelor şi autovehiculelor pe care le fabricau. Mai târziu, în timp ce marca Benz & Cie. nu s-a modificat (deşi roata dinţată ce înconjura numele Benz în 1903 a fost înlocuită cu o coroană de lauri), la începutul noului veac produsele DMG apăreau sub denumirea comercială de Mercedes.
Mercedes este un nume feminin spaniol însemnând „îndurare”. De asemenea, era numele fiicei omului de afaceri austriac Emil Jellinek, care a locuit la Baden, lângă Viena, şi la Nisa în 1889. Jellinek, un gentleman progresist pasionat de sport, a fost un promotor entuziast al progresului tehnic şi al automobilului. Convins că automobilul va schimba viitorul, acesta a călătorit în 1897 la Cannstatt pentru a comanda primul său autovehicul Daimler, de şase cai putere, transmisie prin curea şi motor cu doi cilindri.
După ce automobilul i-a fost livrat în octombrie 1897, Jellinek a descoperit că viteza de 24 km/h este prea mică pentru el. Dorea viteze de 40 km/h şi a comandat două modele Daimler Phoenix cu motor frontal de opt cai putere. Cele două automobile livrate în septembrie 1898 au fost primele autovehicule rutiere dotate cu motor cu patru cilindri.
Ca om de afaceri, Emil Jellinek era în bune relaţii cu cercurile financiare internaţionale şi cu aristocraţia: în 1898 a început să vândă automobile Daimler personalităţilor din înalta societate. În 1899, Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) îi livra deja zece automobile lui Jellinek, iar în 1900 nu mai puţin de 29.
Jellinek a îndemnat compania DMG să producă autovehicule din ce în ce mai puternice şi mai rapide, iar din 1899 a început să le înscrie în curse auto – mai ales în Săptămâna Nisei. De obicei se înscria în cursă sub pseudonimul „Mercedes”, numele fetiţei sale în vârstă de zece ani. Dar, deşi numele devenea tot mai cunoscut printre iubitorii de automobile, iniţial Jellinek l-a folosit doar ca pseudonim al echipei sau al şoferului, nu drept marcă comercială.
La începutul lunii aprilie 1900, DMG şi Jellinek au încheiat un contract pentru vânzarea şi distribuţia automobilelor şi motoarelor Daimler, iar când s-a hotărât proiectarea unui nou motor cu numele de „Daimler-Mercedes”, pseudonimul lui Jellinek a devenit de asemenea nume de produs. Două săptămâni mai târziu, Jellinek comanda 36 de autovehicule în valoare totală de 550.000 de mărci – echivalentul actual a aproximativ trei milioane de euro. Era o comandă uriaşă după orice standarde. Câteva săptămâni mai târziu comanda încă 36 de automobile, toate cu motor de opt cai putere.
Primul automobil Mercedes
Pe 22 decembrie 1900, Daimler-Motoren-Gesellschaft îi livra lui Jellinek primul model echipat cu noul motor – un automobil de curse de 35 CP. Acest prim „Mercedes” proiectat de Wilhelm Maybach, Inginer Proiectant Şef la DMG, a făcut senzaţie la începutul secolului trecut. Având centrul de greutate scăzut, şasiu din oţel comprimat, un motor uşor şi puternic şi radiator în formă de fagure, este considerat a fi primul automobil din generaţia sa.
Săptămâna Nisei din martie 1901, când autovehiculele Mercedes au fost de neînvins la practic toate categoriile, le-a adus lui Jellinek şi automobilelor sale o reputaţie excepţională. În martie şi august 1901 apăreau modelele-surori de 12/16 CP şi respectiv 8/11 CP, iar datorită comenzilor suplimentare ale lui Jellinek, uzina Daimler din Cannstatt funcţiona la capacitate maximă.
Denumirea Mercedes a fost înregistrată pe 23 iunie 1902, iar pe 26 septembrie devenea marcă comercială. În iunie 1903, Emil Jellinek a primit permisiunea de a-şi lua numele de Jellinek-Mercedes. „Este probabil prima dată când un tată ia numele fiicei sale”, comenta Jellinek la acea dată.
Steaua in trei colturi
DMG foloseşte numele brand-ului de succes "Mercedes" din septembrie 1902. Dar nu exista încă marca înregistrată. Cei doi fii ai lui Gottlieb Daimler, Paul şi Adolf, îşi aduc aminte că tatăl lor a folosit odată o stea în trei colţuri ca simbol.
Gottlieb Daimler a fost directorul tehnic al Deutz Gasmotorenfabrik din 1872 până în 1881. Când s-a angajat el şi-a marcat casa pe o poza cu Cologne şi Deutz utilizând o stea în trei colţuri. El i-a spus soţiei că acea stea va străluci glorios peste fabrica sa de producţie.
Conducerea DMG s-a folosit de această predicţie şi în iunie 1909 a înregistrat steaua în trei colţuri cât şi cea în patru colţuri ca fiind mărci înregistrate. Ambele logo-uri erau protejate legal, dar steaua în trei colţuri a fost în cele din urmă folosită începând cu 1910 ca stea tridimensională pe grila radiatoarelor automobilelor.
Steaua în trei colţuri era un simbol al principiului Daimler a motorizării universale “pe pământ, în apă şi în aer”. De-a lungul anilor, aceasta a suferit numeroase modificări ale design-ului. În anul 1916 un cerc a fost plasat în jurul stelei, în cadrul căruia vor fi inserate 4 stele mici şi cuvântul “Mercedes” sau numele fabricilor Untertürkheim şi Berlin-Marienfelde.
În noiembrie 1921, DMG a solicitat protecţia utilizarii logo-ului pentu noi variante şi a înregistrat o stea tridimensională în trei colţuri îcadrată de un cerc la oficiul de autorizări – incluzând şi un design pentru grila radiatorului.
Colectia de autovehicule
Colecţia de automobile unice va fi o comoară pentru posteritatea – din acest motiv Mercedes-Benz a colecţionat oficial autovehicule începând cu anul 1911.
Colecţia actuală cuprinde un stoc unic de aproximativ 550 autovehicule. Aproximativ 350 dintre acestea sunt autoturisme, 140 maşini de curse şi 60 de autovehicule comerciale marca Mercedes-Benz, dar şi mărcile precedesoare Benz şi Daimler. Toate modelele reflectă valorile de bază ale celei mai vechi şi prestigioase mărci din lume: calitate, fascinaţie, inovaţie şi siguranţă.
160 de autovehicule sunt expuse în Muzeul Mercedes-Benz, altele sunt prezente la expoziţii sau iau parte la evenimente şi competiţii organizate pentru maşini clasice. În total, Mercedes-Benz împrumută autovehicule aproximativ de 1200 de ori în fiecare an – şi numărul solicitărilor de acest sens este în creştere.
Colecţia este administrată, întreţinută şi se află într-o continuă dezvoltare pe baza unor criterii bine definite. În acest fel, Mercedes-Benz se asigură că produsele culturale şi industriale importante sunt păstrate pentru generaţiile viitoare.
Pionierii Mercedes Benz
Numele Mercedes este simbolul unuia dintre cei mai inovatori producători de autovehicule din lume. Niciun alt lider al tehnologiei nu a reuşit să egaleze influenţa sa asupra dezvoltării automobilului. Succesul companiei este indisolubil legat de Karl Benz şi Gottlieb Daimler; în ciuda vieţilor foarte diferite, cei doi au lăsat în urmă aceeaşi creaţie: automobilul.
Karl Benz
Karl Benz s-a născut la data de 25 noiembrie 1844. Tatăl său, mecanic de locomotivă, a murit când Karl avea doi ani, iar mama sa, în ciuda resurselor financiare limitate, s-a asigurat că fiul ei primeşte o educaţie bună.
Karl Benz a urmat liceul şi mai târziu Universitatea Politehnică din Karlsruhe, apoi a absolvit doi ani de pregătire practică la compania de inginerie mecanică Maschinenbau-Gesellschaft din acelaşi oraş. Prima sa slujbă a fost aceea de proiectant şi desenator tehnic la o fabrică de cântare din Mannheim. În 1868 şi-a pierdut slujba şi s-a alăturat unei societăţi de construcţii specializate în poduri. Mai târziu s-a mutat pentru scurt timp la Viena, unde a lucrat la o companie de construcţii metalice.
Bertha Benz
Bertha Ringer s-a născut în Pforzheim, Germania, pe 3 mai 1849 şi avea 23 de ani când s-a căsătorit cu Karl Benz pe 20 iulie 1872.
Istoria este marcată de eforturile acelor femei ale căror fapte au influenţat semnificativ viaţa soţilor lor celebri. Bertha Benz este fără îndoială una dintre acestea, tovarăşa de viaţă cu personalitate hotărâtă a lui Karl Benz. Fără voinţa ei puternică şi încrederea nezdruncinată în succesul soţului său, poate că firma Benz & Cie. nu ar fi existat niciodată.
Bertha Benz a reprezentat întotdeauna un sprijin pentru soţul său şi l-a încurajat ori de câte ori genialul inventator şi proiectant a avut de înfruntat serioase probleme tehnice şi îndoieli referitoare la direcţia în care se îndreptau eforturile sale. Optimismul ei neclintit şi capacitatea de a găsi cea mai bună soluţie în momentele dificile au ajutat-o să iasă mereu victorioasă din încercările vieţii.
Deşi pe atunci era doar logodită cu Karl Benz, Bertha a luat o decizie spontană şi generoasă ce s-a dovedit esenţială pentru viitorul său soţ. Când Karl Benz a descoperit că fusese atras de către partenerul său de afaceri August Ritter într-o problemă financiară practic fără ieşire, Bertha Benz nu a ezitat să îi ofere zestrea sa. Chiar dacă nu era o sumă uriaşă, a fost suficientă pentru a cumpăra ieşirea partenerului din afacere şi pentru a-i oferi lui Karl Benz puterea de a lua toate deciziile viitoare.
Gottlieb Daimler
Gottlieb Daimler s-a născut pe 17 martie 1834 la Schorndorf. Pe lângă orele de la liceul din Schorndorf, duminicile lua şi cursuri de desen.
În 1848 Gottlieb Daimler şi-a început ucenicia ca armurier în Schorndorf, probabil la meşterul armurier Wilke. Şi-a încheiat ucenicia în 1852 cu prezentarea armei pe care trebuia să o realizeze calfele, şi anume un pistol cu două ţevi. După o şedere în Franţa, unde a căpătat experienţă practică în ingineria mecanică, între 1857 şi 1859 Daimler a urmat cursurile Şcolii Politehnice din Stuttgart. A avut diverse slujbe cu caracter tehnic în Franţa şi Anglia, iar în 1862 a început să lucreze ca desenator tehnic în oraşul Geislingen. La sfârşitul lui 1863 lucra în atelierul fabricii orfelinatului şi şcolii Bruderhaus din oraşul Reutlingen. Aici l-a întâlnit pe Wilhelm Maybach în 1865.
Pe 9 noiembrie 1867 se căsătorea cu Emma Kurtz din Maulbronn. În 1869 părăsea Reutlingen pentru a ocupa postul de director de atelier la Maschinenbau-Gesellschaft Karlsruhe. Trei ani mai târziu se muta la Otto und Langen ca director tehnic la Gasmotorenfabrik Deutz, unde s-a familiarizat cu principiul motorului în patru timpi al lui Otto, iar la mijlocul lui 1882, în urma unor divergenţe cu conducerea companiei, părăsea fabrica Gasmotoren.
Wilhelm Maybach
Wilhelm Maybach s-a născut pe 9 februarie 1846 în Heilbronn, crescând într-o familie cu şase copii. La vârsta de zece ani devenise orfan. A mers la şcoala Reutlinger Bruderhaus, al cărei fondator şi director, Gustav Werner, a remarcat şi a cultivat talentul băiatului în domeniul tehnic.
Tot la Reutlingen, Maybach l-a cunoscut pe Gottlieb Daimler în 1865 şi cei doi au devenit tovarăşi de nedespărţit. Pentru Daimler, Maybach a rămas un prieten apropiat până la moartea sa în 1900. În septembrie 1869 a lucrat împreună cu Daimler în Karlsruhe, iar mai târziu s-a mutat la uzina de motoare Deutz. Această perioadă l-a inspirat să lucreze la proiecte ale unor motoare cu combustie internă, uşoare şi cu turaţie mare, adecvate atât pentru vehicule terestre cât şi nautice sau aeriene.
Daimler a părăsit Deutz Gasmotorenfabrik la mijlocul anului 1882, în urma divergenţelor avute cu Consiliul Director. În octombrie 1882, Wihelm Maybach l-a urmat la Cannstatt pentru a-şi pune în practică proiectul unui motor uşor cu combustie internă şi turaţie mare. În timpul cercetărilor sale exhaustive, Maybach a descoperit patentul unui inventator englez pe nume Watson, care descria un sistem de aprindere prin incandescenţă nesistematizată – element esenţial pentru atingerea unei turaţii mari. În 1883 a realizat primul motor orizontal, urmat apoi de motorul-pendulă cu cilindru vertical fix, adaptat special pentru a putea fi montat într-un vehicul. În 1885, noul motor a fost instalat mai întâi în maşina de mers din lemn şi, un an mai târziu, într-o caleaşcă. Dar Maybach nu se mulţumea doar să fabrice motoare pentru caleşti.
În continuare, Maybach a realizat automobilul cu roţi din oţel. Acelaşi autovehicul a ocazionat introducerea transmisiei cu roţi dinţate în ingineria automobilistică. Prezentat în 1889 la Expoziţia Mondială de la Paris, automobilul cu roţi din oţel al lui Maybach a grăbit naşterea industriei automobilistice franceze. Când Gottlieb Daimler a înfiinţat Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) cu Max Duttenhofer şi Wilhelm Lorenz în noiembrie 1890, Maybach a fost numit Inginer Proiectant Şef. În ciuda acestui fapt, în februarie 1891 acesta a părăsit compania pe motiv că termenii contractuali sunt inacceptabili.
În următoarele 18 luni Maybach şi-a continuat munca de proiectare acasă. În toamna lui 1892, cu sprijin financiar din partea lui Daimler, a început activitatea de cercetare la hotelul Hermann din Cannstatt. Aici s-au realizat proiecte importante precum carburatorul cu jicloare, motorul Phoenix şi îmbunătăţirea elementelor sistemului de transmisie prin curea. La cererea industriaşului englez Frederick Simms, în noiembrie 1895 Maybach a fost repus în funcţie ca Director Tehnic la DMG. Aici a proiectat radiatorul tubular cu ventilator, iar mai târziu radiatorul în formă de fagure. Acest „Roi des constructeurs” (rege al proiectanţilor), cum l-au poreclit francezii, a mers dintr-o realizare tehnică în alta, concepând primul motor auto cu patru cilindri şi apoi, în 1898-1899, o întreagă generaţie de motoare, cele cinci modele producând între 6 şi 23 CP.
Emil Jellinek
Emil Jellinek s-a născut la Leipzig pe 6 aprilie 1853. La vârsta şcolară le crea părinţilor numai probleme. Educaţia particulară de început a fost urmată de un periplu prin diverse şcoli, căci tânărul Emil respingea orice aspecte referitoare la învăţătură.
La 17 ani s-a angajat ca funcţionar de stat la Compania de Căi Ferate Nord-Vest Rot-Kostelec, dar a fost nevoit să plece după doar doi ani de activitate.
Emil Jellinek a fost trimis în Franţa, iar de acolo în Tanger, la cererea consulului austro-ungar. Un an mai târziu mergea la Tetuan în calitate de agent consular, se căsătorea cu o franţuzoaică şi construia o afacere înfloritoare de comerţ cu produse nord-africane.
În 1881, Jellinek s-a întors la Viena pentru a prelua agenţia unei societăţi de asigurări. După un timp a fost numit inspector, dar ceva îl chema înapoi în nordul Africii. Cei doi fii ai săi, Adolph şi Fernand, se născuseră în Alger. În 1889 Emil Jellinek s-a mutat înapoi în Viena, împreună cu toată familia.
Mercedes Jellinek, dupa care au fost numite masinile Mercedes
= Va urma...=
Hit counter provided by website-hit-counters.com website. |